Zondag 1 juli 2018

Op deze dag zal de groots opgezette Kringgildedag plaatsvinden. Hieraan zullen alle gilden van de Kring van Schuttersgilden Land van Cuijk deelnemen. De hele dag door zijn er optredens en wedstrijden te zien. De Heilige Mis is georganiseerd in samenwerking met en is onder professionele muzikale begeleiding van het Groenings Koor, met dirigent Sjraar Klaassens en Frans Stegers als begeleider op de piano.

Het programma van de Kringgildedag ziet er als volgt uit:
08.30 uur - Ontvangst genodigden en gilden in de feesttent
09.30 uur - Heilige Mis in samenwerking met het Groenings Koor
10.30 uur - Koffietafel voor genodigden met aansluitend aanbieden van de erewijn
12.30 uur - Vertrek van de gilden voor de indrukwekkende optocht door Groeningen
14.30 uur - Massale opmars, afleggen van eed van trouw, overvendeling, vendelgroet en slangendefilé
15.30 uur - Aanvang wedstrijden trommen, vendelen, geweerschieten, kruisboogschieten, bazuinblazen en standaardrijden
19.00 uur - Prijsuitreiking in de feesttent met aansluitend muziek

Gildedag mis
Gildedag standaardruiters
Gildedag slangendefile

Vanaf 15.00 uur zullen er in de feesttent doorlopend feestelijke optredens verzorgd worden door:

Ruizzz

Een gezellige coverband met populaire nummers uit het Nederlandse genre. Deze worden gebracht met een eigen tintje maar zijn zeker herkenbaar voor het publiek. Ze coveren liedjes van o.a. Doe maar, André Hazes, Boudewijn de Groot, De Dijk, De Poema's, The Scene, Frank Boeijen, Guus Meeuwis, Het Goede Doel, Marco Borsato, Raymond van het Groenewoud, Acda en de Munnik en nog veel meer.
Ruizzz Logo
Ruizzz

Hofkapel Tumult
Deze hofkapel uit Vortum-Mullem weet zonder probleem de hele feesttent op zijn kop te zetten. Ze waren er ook bij tijdens het Gildenfestijn in 2009 en we zijn erg blij dat ze weer hun feestmuziek ten gehore gaan brengen.
Tumult Logo
Tumult

Allround DJ Mark
Een allround-dj met een hoog partygehalte. Entertainen, dat is en blijft zijn grote passie. Hij voelt goed aan welke muziek zijn publiek willen horen en zo weet hij er keer op keer een knalfeest van te maken. Doordat Allround DJ Mark heel verschillende muziekstijlen draait en combineert, is hij dé feest-dj van Vierlingsbeek en (verre) omstreken.
DJ Mark Logo
DJ Mark

Gedurende de dag is ook het kampement van Rin ende Maes te bezoeken. Rin ende Maes is een gezelschap dat de Middeleeuwen tot leven brengt en het hele weekend is hun kampement te bewonderen in Groeningen. "Het verleden herleeft als ons kampement verrijst en wordt bevolkt door zijn bewoners. Kinderen spelen tussen de grote riddertenten terwijl de pot pruttelt boven het vuur. In het kampement hoort men Duits, Nederlands, maar ook het dialect van deze streek. Ridders oefenen zich in diverse vechttechnieken terwijl de vrouwen zich met nijvere handen bezig houden met spinnen, weven en maken en repareren van kleding, vlaggen en meer. Schildknapen poetsen het blik op van hun meester. Jonge edellieden worden desgewenst in het harnas gehesen om zo in beeld vereeuwigd te worden door hunne ouders. Verder reizen er ook handwerkslieden mee in dit gezelschap. Hun wapenen niet louter het zwaard maar vakmanschap om met divers materiaal te toveren. Bont en leer worden een tuniek en wilgentenen worden manden, knopen of..." (www.rinendemaes.nl). Er zullen doorlopend presentaties en workshops zijn.

RinEndeMaes Kampement 1Foto: Rin ende Maes
RinEndeMaes HandwerkFoto: Rin ende Maes

 
 

© 2018 St. Anthonius & St. Nicolaasgilde Groeningen